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MEMORANDUM
February 14, 2002

TO: Vicki Rippie
Executive Director
Public Disclosure Commission

FROM: Nancy Krier i ‘
Assistant Attorney General h\(\y
Ph: 586-2780; nancykl@atg.wa.gov

SUBJECT: RCW 42.17.640(5) CONTRIBUTION LIMITS AND NEW
LEGISLATIVE DISTRICTS

You asked me to review RCW 42.17.640(5) prior to the February 2002 Public Disclosure
Commission meeting with respect to its application in light of the recent redistricting plan
submitted to the Legislature by the State Redistricting Commission. Here is my analysis.

Background on Redistricting

Every 10 years, a national census is conducted. The data is provided to states for many
purposes, including to enable the states to examine their legislative and congressional districts to
determine if they need to be adjusted, based upon the new census figures. In Washington, after
1983, that task is conducted by a citizen commission appointed by legislative leadership. RCW
44.05.030. The commission looks at districts to draw lines so that "districts shall have a
population as nearly as equal as practicable," taking various factors into account. RCW
44.05.090. Following the 2000 national census, per chapter 44.05 RCW and the State
Constitution, the Redistricting Commission submitted a redistricting plan by January 1 to the
Legislature to adjust state legislative and congressmnal boundaries to reflect changes in the
state's population. RCW 44.05.100 (recently amended)." The Legislature has 30 days to act.
RCW 44.05.120(5). Once the plan is final, "This plan shall be in force until the effective date of
the plan based upon the next succeeding federal decennial census or until a modified plan takes
effect as provided in RCW 44.05.120(6)." Therefore, the first elections in which the new voting
boundaries will be used will be for fall 2002 elections.

PDC Contribution Limits Statute
One of the PDC's campaign contribution limits statutes, which was a result of Initiative

134 (approved November 1992), is codified at RCW 42.17.640. See attachment. Subsection (3)
of that law sets a campaign contribution limit by political parties or caucus political committees

' Chapter 4, 2002 Laws (amending RCW 44.05.100).
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to candidates at an amount to be "multiplied by the number of eligible registered voters in the
jurisdiction from which the candidate is elected" or multiplied by the "number of registered
voters in the jurisdiction from which the candidate is elected.” Subsection (4) addresses similar
contribution limits for recall campaigns (which I will not discuss in more detail in this memo,
since you are looking to 2002 elections). Subsection (5) of this same law reads as follows:

For purposes of determining contribution limits under subsections (3) and (4) of
this section, the number of eligible registered voters in a jurisdiction is the
number at the time of the most recent general election in the jurisdiction.

RCW 42.17.640(5) (emphasis added).
Application of PDC Statute to Redistricting

The Commission has the authority to implement those subsections of RCW 42.17 that it
enforces. RCW 42.17.360(7). The Commission therefore implements RCW 42.17.640.
Subsection (5) of that statute does not direct or otherwise explain how the statute is to be
implemented during redistricting years. The Commission may therefore interpret this statute in
order to apply it during the 2002 elections.

In order to implement this statute for the fall 2002 election campaigns, one could attempt
to read the statute to address only the number of registered voters in the old (former)
"jurisdiction” or district. This would have the illogical result, however, of attempting to use old
and no longer viable district lines for new district elections.

A better and more logical way to read the statute is as follows. During redistricting years
(where new plans are submitted --- 2002, 2012, etc.), the way to interpret the "jurisdiction" for
the purposes of the election in the district "from which the candidate [is to be] elected" is the new
jurisdiction. That new jurisdiction is the new district drawn pursuant to RCW 44.05. In other
words, to calculate contribution limits for the 2002 elections under RCW 42.17.640(5), the PDC
could take the "number of eligible registered voters" in the new jurisdiction (from which the
candidate is to be elected), because there is no "most recent general election” with the new
district numbers that is available. One year will have to pass before there is a "most recent
general election” that utilized the new district lines.

In my opinion, for the PDC's purposes, the latter is the reasonable, although admittedly a
bit awkward, interpretation of RCW 42.17.640(5). In my opinion, RCW 42.17.640 is generally
forward-looking as because it sets limits for campaigns in elections yet to be held (see. e.g.,
RCW 42.17.640(1), which addresses ballots and write-in candidates). This interpretation is
logical, and also gives effect to the redistricting plan for the PDC's purposes. This is because in
my view this interpretation implements the plan so it can be utilized for calculating contribution
limits in the legislative district "from which the candidate is to be elected" for each district where
a legislator is running a campaign in 2002. In sum, this interpretation applies the statute to the
extent possible, in this transition year where new districts are going into effect and where the
statute failed to otherwise direct or explain what is to happen during redistricting years.

It is my understanding that sometime in about June of this year, county auditors will have
data available on what is the number of registered voters in each of the new districts. The
Commission may use those numbers to calculate the contribution limits of RCW 42.17.640 for
the 2002 elections.
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If you have any questions, please do not hesitate to contact me.

NJK:jb
Attachment




RCW 42.17.640
Limits specified -- Exemptions.

(1) No person, other than a bona fide political party or a caucus political committee,
may make contributions to a candidate for a state legislative office that in the aggregate exceed
*five hundred dollars or to a candidate for a state office other than a state legislative office that
in the aggregate exceed *one thousand dollars for each election in which the candidate is on the
ballot or appears as a write-in candidate. Contributions made with respect to a primary may
not be made after the date of the primary. However, contributions to a candidate or a
candidate's authorized committee may be made with respect to a primary until thirty days after
the primary, subject to the following limitations: (a) The candidate lost the primary; (b) the
candidate's authorized committee has insufficient funds to pay debts outstanding as of the date
of the primary; and (c) the contributions may only be raised and spent to satisfy the
outstanding debt. Contributions made with respect to a general election may not be made after
the final day of the applicable election cycle.

(2) No person, other than a bona fide political party or a caucus political committee,
may make contributions to a state official against whom recall charges have been filed, or to a
political committee having the expectation of making expenditures in support of the recall of
the state official, during a recall campaign that in the aggregate exceed *five hundred dollars if
for a state legislative office or *one thousand dollars if for a state office other than a state
legislative office.

(3)(a) Notwithstanding subsection (1) of this section, no bona fide political party or
caucus political committee may make contributions to a candidate during an election cycle that
in the aggregate exceed (i) *fifty cents multiplied by the number of eligible registered
voters in the jurisdiction from which the candidate is elected if the contributor is a caucus
political committee or the governing body of a state organization, or (ii) *twenty-five cents
multiplied by the number of registered voters in the jurisdiction from which the candidate
is elected if the contributor is a county central committee or a legislative district committee.

(b) No candidate may accept contributions from a county central committee or a
legislative district committee during an election cycle that when combined with contributions
from other county central committees or legislative district committees would in the aggregate
exceed *twenty-five cents times the number of registered voters in the jurisdiction from
which the candidate is elected.

(4)(a) Notwithstanding subsection (2) of this section, no bona fide political party or
caucus political committee may make contributions to a state official against whom recall
charges have been filed, or to a political committee having the expectation of making
expenditures in support of the state official, during a recall campaign that in the aggregate
exceed (i) *fifty cents multiplied by the number of eligible registered voters in the jurisdiction
entitled to recall the state official if the contributor is a caucus political committee or the
governing body of a state organization, or (ii) *twenty-five cents multiplied by the number of
registered voters in the jurisdiction from which the candidate is elected if the contributor is a
county central committee or a legislative district committee.

(b) No state official against whom recall charges have been filed, no authorized
committee of the official, and no political committee having the expectation of making




expenditures in support of the recall of a state official may accept contributions from a county
central committee or a legislative district committee during an election cycle that when
combined with contributions from other county central committees or legislative district
committees would in the aggregate exceed *twenty-five cents multiplied by the number of
registered voters in the jurisdiction from which the candidate is elected.

(5) For purposes of determining contribution limits under subsections (3) and (4) of
this section, the number of eligible registered voters in a jurisdiction is the number at the
time of the most recent general election in the jurisdiction.

(6) Notwithstanding subsections (1) through (4) of this section, no person other than an
individual, bona fide political party, or caucus political committee may make contributions
reportable under this chapter to a caucus political committee that in the aggregate exceed *five
hundred dollars in a calendar year or to a bona fide political party that in the aggregate exceed
*two thousand five hundred dollars in a calendar year. This subsection does not apply to loans
made in the ordinary course of business.

(7) For the purposes of RCW 42.17.640 through 42.17.790, a contribution to the
authorized political committee of a candidate, or of a state official against whom recall charges
have been filed, is considered to be a contribution to the candidate or state official.

(8 A contribution received within the twelve-month period after a recall election
concerning a state office is considered to be a contribution during that recall campaign if the
contribution is used to pay a debt or obligation incurred to influence the outcome of that recall
campaign.

(9) The contributions allowed by subsection (2) of this section are in addition to those
allowed by subsection (1) of this section, and the contributions allowed by subsection (4) of
this section are in addition to those allowed by subsection (3) of this section.

(10) RCW 42.17.640 through 42.17.790 apply to a special election conducted to fill a
vacancy in a state office. However, the contributions made to a candidate or received by a
candidate for a primary or special election conducted to fill such a vacancy shall not be
counted toward any of the limitations that apply to the candidate or to contributions made to
the candidate for any other primary or election.

(11) Notwithstanding the other subsections of this section, no corporation or business
entity not doing business in Washington state, no labor union with fewer than ten members
who reside in Washington state, and no political committee that has not received contributions
of ten dollars or more from at least ten persons registered to vote in Washington state during
the preceding one hundred eighty days may make contributions reportable under this chapter to
a candidate, to a state official against whom recall charges have been filed, or to a political
committee having the expectation of making expenditures in support of the recall of the
official. This subsection does not apply to loans made in the ordinary course of business.

(12) Notwithstanding the other subsections of this section, no county central committee
or legislative district committee may make contributions reportable under this chapter to a
candidate, state official against whom recall charges have been filed, or political committee
having the expectation of making expenditures in support of the recall of a state official if the
county central committee or legislative district committee is outside of the jurisdiction entitled
to elect the candidate or recall the state official.

(13) No person may accept contributions that exceed the contribution limitations
provided in this section.




(14) The following contributions are exempt from the contribution limits of this section:

(a) An expenditure or contribution earmarked for voter registration, for absentee ballot
information, for precinct caucuses, for get-out-the-vote campaigns, for precinct judges or
inspectors, for sample ballots, or for ballot counting, all without promotion of or political
advertising for individual candidates; or

(b) An expenditure by a political committee for its own internal organization or fund
raising without direct association with individual candidates.

[2001 ¢ 208 § 1; 1995 ¢ 397 § 20; 1993 c 2 § 4 (Initiative Measure No. 134, approved
November 3, 1992).]

NOTES:

*Reviser's note: The monetary amounts in this section have been adjusted for inflation by rule
of the commission adopted under the authority of RCW 42.17.690. For current dollar
amounts, see chapter 390-05 of the Washington Administration Code (WAC).

(Emphasis added).





